Be Mindful With Your Boundaries

Grenzen, we hebben ze allemaal, zowel fysiek als mentaal als energetisch. Soms is het zo lastig om je eigen grenzen te kennen, te voelen en te bewaken. En het is zo belangrijk om bewust te worden van je grenzen omdat het voor je fysieke, mentale en emotionele gezondheid zo belangrijk is.

Hieronder deel ik een paar tips om je eigen grenzen te leren kennen en te respecteren.  

  1. Leer je eigen grenzen (her)kennen.  Een voorbeeld van fysieke grenzen zijn bijvoorbeeld, hoeveel en welke fysieke aanraking je prettig vindt, uithoudingsvermogen, tijd die je nodig hebt voor jezelf, wat je lichaam nodig heeft om zich goed te voelen. Voorbeelden van mentale grenzen zijn bijvoorbeeld hoeveel stress je aankan en wat het veel naar een beeldscherm kijken met je doet. Wees eerlijk tegenover jezelf en sta stil bij dat wat je oncomfortabel of ongemakkelijk vindt. Zo ga ik bijvoorbeeld heel goed op een vast ritme qua opstaan en naar bed gaan en ga ik bijvoorbeeld dus niet meer naar feestjes of etentjes die tot diep in de nacht doorgaan. En heb ik voor mezelf een limiet aan scherm tijd en neem ik na elk uur op een scherm pauze.
  2. Spreek je uit, geef expressie aan jouw grenzen. Als je eenmaal je grenzen hebt geïdentificeerd mag je leren om hier op je eigen wijze manier expressie aan te geven. Dit betekent dat je duidelijk en direct bent over wat je wel en niet acceptabel vindt. Het kan lastig zijn om je grenzen te communiceren en het is belangrijk om te onthouden dat jouw wellbeing het belangrijkste is.
  3.  Nee zeggen tegen een ander is ja zeggen tegen jezelf. Soms kan het lastig zijn om nee te zeggen (ik weet er alles van) en het is belangrijk om het toch te doen als iets over je grenzen heen gaat. Je hebt hier uiteraard een keuze in. Soms kies ik ook wel eens bewust voor het oprekken van mijn grenzen, alleen niemand kan mijn grenzen aanvoelen of bewaken, it’s all about balance. Oefen eens wat vaker met nee zeggen, zelfs als het betekent dat je een ander afwijst. Jouw grenzen zijn belangrijk en de enige manier om ze zelf te gaan respecteren, alleen dan weet een ander ook hoe hij/zij jouw grenzen moet respecteren.
  4. Word je bewust van jouw prioriteiten. Zolang je onvoldoende aware bent van jouw prioriteiten en waarden (dat wat je energie geeft), kun je ook geen grenzen stellen of aangeven.  
  5. Blijf consistent.  Als je een nieuw patroon wilt creeren waarin jij bewust bent van jouw grenzen en deze ook uitspreekt, is het belangrijk om consistent te zijn in het bewaken en aangeven van je grenzen. Blijf trouw aan wat goed voelt voor jou.

Als anderen jouw grenzen niet respecteren, dan is het tijd om keuzes te maken. Misschien past deze persoon niet meer bij je….

Respecteer jouw eigen grenzen en je zult merken dat je een gelukkiger leven leidt.