Overprikkeld? Moe? Gestrest? Angstig?

Kalmeer je zenuwstelsel met deze tips

Ons zenuwstelsel is voortdurend bezig met het verwerken van informatie uit onze omgeving en ons lichaam. Ik weet nog dat toen ik in 2007 mijn NLP Practitioner deed dat de hoeveelheid prikkels die wij per seconde te verwerken krijgen ongeveer gelijkstond aan 2 miljoen kilobyte per seconde. En dat dat nu, jaren later, 12 miljoen kilobyte per seconde is. Om je een idee te geven, dit staat gelijk aan de inhoud van 12 kranten. Als jouw mobiele telefoon dat zou moeten verwerken, zou de harde schijf in no time vol zijn. Ons zenuwstelsel kan dit ook helemaal niet aan. It’s just too much.

Geen wonder dat heel veel mensen bewust of onbewust last hebben van een overprikkeld zenuwstelsel. Hoe weet je of jij hier last van hebt? Met name als je last hebt van gevoelens van angst, stress, vermoeidheid, snel geagiteerd zijn en moeite hebben met loslaten.

Gelukkig zijn er verschillende manieren om je zenuwstelsel te kalmeren en je weer in balans te brengen. Ik deel graag enkele tips met je. Uiteraard is het belangrijkste advies, schakel professionele hulp en praat erover met vrienden of familie, want alles alleen doen is geen oplossing.

  1. Diep ademhalen en langzaam uitademen kan helpen om ons zenuwstelsel te kalmeren. Door onze ademhaling te vertragen, stimuleren we ons parasympatische zenuwstelsel, wat ons lichaam helpt te ontspannen. Als je inademt zorg ervoor dat je buik rijst en als je uitademt dat je buik weer daalt. Kijk of je je uitademing langer kan laten zijn dan je inademing. Begin bijvoorbeeld met 2 tellen inademen en 4 tellen uit of 3 tellen in en 6 tellen uit of 4 tellen in en 8 tellen uit.
  2. Meditatie kan je helpen om je geest te kalmeren en je zenuwstelsel te ontspannen. Door je te concentreren op ofwel je ademhaling of je lichaam en je gedachten te observeren zonder erin op te gaan, kun je je stressniveaus verlagen. Mediteer dagelijks, zelfs als het maar een paar minuten.
  3. Yoga betekent unity, eenheid van lichaam, geest en ziel. Het beoefenen van yoga kan je helpen om je bewust te worden van je ademhaling en je lichaam. Het heeft mij enorm geholpen om te ontspannen. Enkele eenvoudige yoga-oefeningen dagelijks doen, zoals de downward facing dog of de childpose zorgen echt voor rust en een overall gevoel van welzijn.
  4. Een wandeling maken in de natuur kan helpen om je zenuwstelsel te kalmeren en je weer in balans te brengen. Breng dagelijks tijd door in de natuur, bijvoorbeeld in een park of bos.
  5. Ontspanningsoefeningen kunnen helpen om je zenuwstelsel te kalmeren en je stressniveaus te verlagen. Door je bewust te zijn van de spanning in jouw spieren en deze vervolgens te ontspannen, kun je je lichaam helpen te ontspannen. En omdat lichaam en geest één zijn, werkt dit overal in door.

Ik zeg altijd: Een keer is geen keer. Het is belangrijk om regelmatig, het liefst dagelijks, tijd vrij te maken voor ontspanning en rust om overprikkeling te voorkomen. Als is het maar een bewuste minuut per dag.